TRYB JASNY/CIEMNY

Chrupiąca Cieciorka BBQ

Ci z Was, którzy mają tendencję do podjadania wiedzą doskonale jak dobrze mieć pod ręką coś zdrowego i smacznego. Szczególnie w trakcie filmu, meczu czy spotkania ze znajomymi. Paluszki - zło, chipsy - zło, cieciorka BBQ - strzał w dziesiątkę!
Istnieje milion przepisów na pieczoną cieciorkę. Niestety większość z nich nie gwarantuje, że będzie ona chrupiąca i że po godzinie nie stanie się sflaczałym ziarenkiem na które nikt nie będzie miał ochoty. Nasze zmysły lubią trzy rzeczy : słone, tłuste i chrupiące ( nie, nie zapomniałam o słodkim, ale chodzi mi teraz o kwestię typowych słonych przekąsek). Jeśli coś zawiera w sobie te trzy wskaźniki sukces gwarantowany. 

Ok, ale jak zawierając te trzy punkty przygotować coś co jest względnie zdrowe? Pozbawione glutenu, mąki, pustych kalorii? Ciecierzyca to dobry wybór. Mój dzisiejszy smak BBQ jest tzw. wyjściem na przeciw. Nie należy do całkowicie, idealnie odchudzonych i zdrowych bo po pierwsze zawiera cukier i sól, a po drugie oliwę, ale BEZ PRZESADY! 

Ciecierzyca zawierająca ogromne pokłady białka roślinnego krzywdy nam nie zrobi, tym bardziej w domowej posypce BBQ. No dobrze, ale wracając do sedna. Skąd wiem, że ten przepis jest lepszy od innych i że cieciorka wyjście chrupiąca i smaczna? Otóż moi drodzy cały myk polega na momencie dodania oleju i na suchości. Większość przepisów każe polewać cieciorkę oliwą przed pieczeniem. Ja uważam odwrotnie. Jeśli naprawdę przyłożycie się do tego, aby ziarna były suche i upieczecie są samą ze sobą, natomiast wszelkie dodatki dodacie później, efekt Was powali. 

Wiem co mówię, już ją uwielbiam !
Serdecznie polecam



Chrupiąca Cieciorka BBQ:

- 2 puszki cieciorki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka mielonej cebuli
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki

Cieciorkę odcedzić, wyłożyć na papier ręcznikowy, przykryć wierzchnią warstwą i dokładnie wysuszyć. Najlepiej, aby po odciśnięciu ręcznikiem wody pozostawić cieciorkę do całkowitego osuszenia na kolejne pół godziny. Wszystkie przyprawy poza oliwą z oliwek dokładnie wymieszać. Osuszoną cieciorkę wyłożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15/20 minut, aż będzie lekko brązowawa i chrupiąca.Wyciągnąć, polać oliwą z oliwek i dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki