TRYB JASNY/CIEMNY

Placuszki cukiniowo - gryczane



Lubicie cukinie? Jak uwielbiam. Mogłabym je jeść pod każdą postacią. Zajmują wyjątkowe miejsce w moim sercu. Poza tym pojawiły się już piękne ogrodowe okazy, których aż żal nie wykorzystać. U mnie na obiad dziś przepyszne placuszki. Idealne na każdą okazję.
Do ich przygotowania potrzeba trochę cierpliwości ale wierzcie mi warto! Oj warto. W połączeniu z aromatycznym leczo nie mają sobie równych. Zresztą, nie trzeba ich z niczym łączyć, żeby całkowicie stracić głowę. Aromatyczne, lekkie, piękne. Och!

Doskonale smakują także na zimno, podane jako przekąska. Możecie je łączyć z sosem czosnkowym, z pesto lub ze wszystkim co Wam tylko przyjdzie na myśl. 

Serdecznie polecam!



Placuszki cukiniowo - gryczane:

- 2 cukinie
- 100 gramów ugotowanej kaszy gryczanej
- 3 łyżki kaszy gryczanej
- 4 łyżki płatków teff
- 2 łyżeczki mielonej cebuli
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki płatków drożdżowych

Cukinie umyć i zetrzeć na grubych oczkach. Posolić łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na około godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odcisnąć z całego płynu. Następnie wymieszać z ugotowaną, odcedzoną kaszą gryczaną, mąką, płatkami teff i przyprawami. Z przygotowanej masy uformować kotleciki, które następnie układać na rozgrzanym oleju. Każdy kotlecik spłaszczać łyżką by powstał placuszek. Smażyć po obu stronach na złoto. Podawać na ciepło.

Smacznego!

Wegetariański obiad VII

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki