TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa z batatów i białej rzodkwi

 Duży, apetyczny batat odpoczywał na blacie w mojej kuchni przez ponad tydzień. Zerkałam na niego nieśmiało, ale jakoś codziennie mi było nie po drodze. Aż do dzisiaj. Dziś nie mogłam się powstrzymać. Miałam ochotę na coś sycącego, rozgrzewającego. Musiałam zrobić zupę! A jak zupę, to koniecznie z batata.
Bataty są bardzo wdzięcznymi składnikami. Idealne jako puree, zapiekane w piekarniku, zmiksowane na zupę a także w formie słodkiego ciasta. Niesamowite. Do tego pełne właściwości odżywczych. Czego chcieć więcej? 
Dziś podzielę się z Wami fantastycznym i zarazem super prostym przepisem na zupę. Jest delikatna, ale wyrazista, lekka, aksamitna.. pyszna. Jeśli lubicie ostre przyprawy możecie z powodzeniem dodać do niej szczyptę wędzonej chilli lub ostrej papryki. Jestem pewna, że będzie Wam smakować.

Bardzo polecam!



Zupa z batatów i białej rzodkwi:

- 1 duży batat
- 0,5 dużej białej rzodkwi
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 litra wody
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli

Batata, rzodkiew, cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić warzywa. Lekko posolić i smażyć aż warzywa trochę zmiękną i nabiorą pięknego, złocistego koloru. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu aż całkiem zmiękną. Dodać pozostałe przyprawy i oliwę z oliwek i zmiksować na gładko. W razie potrzeby dosolić i dopieprzyć. Podawać z pieczywem, grzankami bądź z natką pietruszki.

Smacznego!



Na przednówku na wzmocnienie

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki