TRYB JASNY/CIEMNY

Świąteczna pasta BEZjajeczna

 Święta Wielkanocne tuż tuż. Ulubiony okres wielbicieli jajek, białej kiełbaski i żuru. Ale jeśli nie jecie mięsa bądź nabiału, spokojnie możecie przygotować także rozwiązania, które w ten czas wpiszą się idealnie. Dziś zapraszam na bezjajeczną pastę z cieciorki.

 Super szybka pasta. Jeśli cierpicie na chroniczny brak czasu możecie także wykorzystać cieciorkę w puszce. Jednakże jeśli aż tak się Wam nie spieszy ugotujcie ją samodzielnie. Dodacie sobie trochę zdrowia. 
Pasta bezjajeczna nie smakuje jak z jajkiem. Smakuje inaczej, ale jest bardzo smaczna. Odświeżająca, lekka, sycąca. Idealnie sprawdzi się jako zdrowe smarowidło do kanapek a również z powodzeniem moglibyście wykorzystać ją do nadziewania. 
Myślę, że byłaby doskonała jako dip, postawiona pośród przystawek oraz jako element tortilli.
Serdecznie polecam!


Świąteczna pasta BEZjajeczna:

- 1 szklanka gotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka chrzanu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypior
- 3 łyżki wody

Cieciorkę połączyć z musztardą, chrzanem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i wodą. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą oraz posiekanym szczypiorkiem do smaku. W razie gdyby była zbyt gęsta można dodać więcej wody.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki