Wiosenny kurczak z rzodkiewkami
Hurrra!! Sezon rzodkiewkowy uważam za otwarty. Wspaniałe wysokie grządki mojej Mamy obrodziły cudnymi nowalijkami. Ci, którzy mnie znają i czytają, wiedzą, że nie jestem zwolenniczką jedzenia pierwszych sklepowych nowalijek. Nie ma się co oszukiwać.. Więcej w nich chemii niż wartości odżywczych.
Co innego jeśli rzodkiewki, sałatę, szczypior czy koperek wyhodujemy sami. Wtedy mamy świadomość co i jak, oraz ile jest rzodkiewki w rzodkiewce. Moja Mama jest mistrzynią ogrodu i zdrowego odżywania. Przez wiele lat prowadziła sklep Bliżej Natury, w którym nie tylko sprzedawała zdrowe produkty, ale także zarażała zdrowym trybem życia, wszelkich odwiedzających ją ludzi.
Wracając do sedna, w kwestii hodowania roślin mojej Mamie ufam bezwzględnie. I tak oto, przyniosła mi dziś kilka pęczków młodych rzodkiewek. Są tak piękne, że aż nie mogłam przestać nad nimi wzdychać. Nie ostre, lecz wyraziste, świeże, o pięknym kolorze. Idealne! Zjadam je w całości, z łodygą włącznie. I to wcale nie dlatego, że mam świra na punkcie rzodkiewek. Ich łodygi są naprawdę smaczne. Coś pomiędzy rukolą a ostrą sałatą. Pikantne, świetnie nadające się do wiosennych sałatek lub jako baza do pesto.
Jeśli macie wiarygodne dojście do hodowcy ekologicznych rzodkiewek, nie wahajcie się ani chwili.
Jeśli macie wiarygodne dojście do hodowcy ekologicznych rzodkiewek, nie wahajcie się ani chwili.
A jeśli nie czytaliście wcześniej zachęcam do zapoznania się z metodami uprawy mojej Mamy. Myślę, że najwyższa pora wziąć się za grządki.
Wiosenny kurczak z rzodkiewkami:
- 250 gramów piersi z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 laski selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- garść koperku
- garść szczypiorku
- sól
Cebulkę i seler naciowy pokroić w drobną kostkę i udusić na niewielkiej ilości oliwy. Posolić szczyptą soli. Następnie dodać pokrojony drobno czosnek i rzodkiewki pokrojone w plastry. Wymieszać i chwilę razem dusić. Piersi umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Dodać na patelnię. Rozłożyć tak by kawałki mięsa były pooddzielane i nie mieszać. Dzięki temu kurczak nie puści wody. Kiedy się lekko zarumieni wymieszać. Marchew obrać i przy pomocy obieraczki do warzyw zrobić z niej długie cienkie paski. Dodać na patelnię. Zwiększyć ogień i dusić aż marchew będzie al dente. Spróbować, w razie co lekko dosolić. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Smacznego!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńI zdrowo! :)
Usuń