TRYB JASNY/CIEMNY

Najlepszy Schab ze Śliwką

 Kochani moi, ale mam dziś dla Was rarytas!! Najpyszniejszy schab ze śliwką. Pyszny, wilgotny, soczysty, pełen smaku. Sprawdzający się zarówno jako wkładka do kanapki, jak i jako drugie danie. Doskonały! A jaki prosty.
Schab ten po raz pierwszy jadłam u mojej Teściowej, która zresztą doskonale gotuje. Tak mi smakował, że jak najszybciej wzięłam od Niej przepis i obiecałam sobie, że przygotuję go od razu po powrocie do domu. Niestety od tego czasu minęło kilka dobrych lat, a ja wciąż nie mogłam się zmobilizować. Aż do dziś!! 
Tak się cieszę, tak się cieszę, tak oblizuję paluszki.. takie to pyszne, że hej! Dziś jedliśmy go na ciepło, ale jeśli dotrwa do jutra, to na pewno wyląduje na kanapce.

Serdecznie Wam polecam ten przepis. Jest prosty i szybki, a efekt BOSKI!




Najlepszy Schab ze Śliwką:

- 1 kg schabu
- 100 gramów suszonych śliwek
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka ostrej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz

Schab umyć i osuszyć. Następnie długim nożem przekłuć mięso tworząc 2,5 centymetrową kieszonkę. Uważać by nie przeciąć schabu na wylot. Kieszonka potrzebna jest do nałożenia suszonych śliwek. Do kieszonki nasypać dwie łyżeczki soli. Lekko wetrzeć. Przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki upchać w kieszonce suszone śliwki. Następnie cały schab, z obu stron dość mocno posolić, popieprzyć, pospać papryką i na końcu majerankiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć do rękawa do pieczenia, związać z obu stron, zaś na mięsie położyć dwie łyżki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę. Następnie piekarnik wyłożyć, ale pozostawić mięso jeszcze w zamkniętym piekarniku przez kolejne 30 minut. Wyjąć, odlać sos i podawać. Na ciepło lub na zimno. 

Smacznego!


Komentarze

  1. (...) Następnie długim nożem przekłuć na wylot (!) tworząc 2,5 centymetrową kieszonkę. Uważać by nie przeciąć schabu na wylot (!)
    Logika poziom: kobieta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahahha no co poradzić :) dla mnie to nawet było logiczne ;) mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi, w razie czego mogę wyjaśnić bardziej. .szczegółowo ;))) pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki