TRYB JASNY/CIEMNY

Spaghetti z kurkami i pleśniowym serem


 Makaron z kurkami i sosem z pleśniowego sera to smak moich studiów. Z przyjaciółką relaksowałyśmy się przy nim po trudnych egzaminach i godzinach nauki. Nie robiłyśmy go jednak same. Miałyśmy ulubioną włoską knajpkę, w której wszystko smakowało najlepiej.

Czasy się zmieniają, a wraz z nimi preferencje. Dziś z większą przyjemnością jem w domu, szczególnie jeśli potrafię przygotować danie, które zamówiłabym w restauracji. Dlatego gdy wychodzimy zjeść, zwykle wybieram miejsca, które mogą mnie zaskoczyć i zmotywować do kolejnych kulinarnych odkryć i podbojów. 
Nie zmienia to jednak faktu, że do pewnych potraw i smaków mam ogromny sentyment. Jednym z nich jest ten makaron. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Jeśli zaś chodzi o pleśniowy ser, z pewnością możecie wybierać ten, który lubicie najbardziej, lub który akurat jest u Was w lodówce. Ja dziś wykorzystałam camembert, ale zdarza mi się dodawać do niego ser z niebieską pleśnią. Dzięki temu smak jest jeszcze intensywniejszy.
Jeśli zaś chodzi o kurki, to mam dla Was radę. Mrożone kurki, kupione w sklepie, to zupełnie inna bajka, ale te zbierane samemu, mrożone w domowych zamrażalnikach muszą być objęte odpowiednią procedurą. Chodzi tu o pozbycie się goryczki. Kiedy przygotowujecie kurki do zamrożenia, nie wystarczy je dobrze oczyścić. Konieczne jest ich podgotowania. Dzięki temu po rozmrożeniu nasze kurki będą smaczne i aromatyczne. Jeśli tego nie zrobicie, rozmrożone grzyby będą miały wyraźny gorzki posmak i nie usuniecie go ani przyprawami, ani gotowaniem.

Powodzenia i smacznego!



Spaghetti z kurkami i pleśniowym serem:

- 250 gramów mrożonych kurek
- 1 cebula
- 5 łyżek śmietany 18%
- ser camembert
- 200 gramów makaronu spaghetti
- 5 łyżek parmezanu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki masła

Cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Pod koniec dodać kurki, lekko posolić i dusić razem do miękkości. Zmniejszyć ogień i do kurek dodać stopniowo po łyżce śmietany i pokrojony w kostkę camembert. Wymieszać i zostawić na ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Makaron ugotować al dente w dużej ilości mocno osolonej wody. Następnie odcedzić, pozostawiając kilka łyżek wody z makaronu. Spaghetti dodać do sosu kurkowego, dobrze wymieszać, przyprawić dużą ilością świeżego pieprzu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać wodę z gotowania makaronu. Parmezan podzielić na pół. Jedną połówkę dodać do makaronu, drugą pozostawić do posypania. 

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki