Grzanki z guacamole i smażonym bakłażanem
Raz na jakiś czas lubię się porządnie rozpieścić na śniadanie. Ugotować sobie coś co mnie pozytywnie nakręci na całą resztę dnia. Dziś padło na guacamole z bakłażanem. Nie mogło być lepiej. Ten dzień będzie wspaniały!
Tak przygotowanego bakłażana zna cała moja rodzina, bo dość często ich nim karmię. Oczywiście nie zawsze podaję go w tej formie. Czasem, łączę go z cukinią, czasem ze świeżymi pomidorami. Każdorazowo jednak jest wspaniały. Dziś wylądował na grzance z kremowym, lekko ostrym ale zarazem delikatnym guacamole. Idealnie zastępuje masło, jest zdrowe i smakowite. Również guacamole możecie przygotowywać na wiele sposobów. Ten jest mój - minimalistyczny. Boskie smaki!
Serdecznie Wam polecam, tak na dobry dzień!
Grzanki z guacamole i smażonym bakłażanem:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżej chilli
- 1 bakłażan
- oliwa z oliwek
- połowa cytryny
- sól
- razowy chleb
Awokado przepołowić i wydrążyć. Miąższ przełożyć do miski, skropić sokiem z połowy cytryny, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kawałek posiekanej drobno chilli i pół łyżeczki soli. Rozdrobnić przy pomocy widelca. Zanim przygotujemy pozostałe elementy, do miski z awokado przełożyć również pestkę. Dzięki niej zachowa jasny, zielony kolor.
Bakłażana umyć i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i smażyć na złoto z każdej strony. Lekko posolić oraz dodać posiekany ząbek czosnku i kawałek pokrojonej drobno chilli.
Z razowego chleba przygotować grzanki, w tosterze, lub na patelni.
Na ciepłe kanapki nakładać guacamole, a na nie smażonego bakłażana. Podawać z świeżą, czerwoną papryką, lub posiekaną natką pietruszki czy kolendrą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz