TRYB JASNY/CIEMNY

Pomidorki nadziewane kaszą jaglaną, bazylią i suszonymi pomidorami

 Nadziewane pomidory kojarzą mi się z latem. Wybierane z największą pieczołowitością, leżące leniwie na straganie. Takie pomidory są najlepsze. Słodkie i pachnące. Ale fakt, że nawet teraz, w kwietniu, coraz częściej widać piękne, młode pomidory świadczy o tym, że wiosna naprawdę nadeszła.
Nie mogłam im się oprzeć. Choć jakbym powiedziała, że nie miałam co do nich obaw.. skłamałabym. Bałam się, że poza tą ładną skórką, w środku będą wodniste i bez smaku. Ale nie! Moi drodzy smak jest. Może jeszcze nie taki do końca jak trzeba, ale to już zawsze coś.
Postanowiłam je dobrze wykorzystać i przygotować z nich coś ekstra. Coś lekkiego, pysznego i zdrowego. Aromatyczne nadzienie z kaszą jaglaną pasuje idealnie. Dzięki chilli jest lekko ostre, ale zarazem kremowe, pyszne. 

Jeśli lubicie nadziewane pomidory tak mocno jak ja, spróbujcie koniecznie.
Są ekstra!



Pomidorki nadziewane kaszą jaglaną, bazylią i suszonymi pomidorami:

- 4 niewielkie pomidory
- 50 gramów kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
- duża garść świeżej bazylii
- 4 suszone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- kawałek chilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka parmezanu
- 1 łyżka kaparów
- sól
- pieprz

Pomidory umyć i odciąć wierzch/ kapelusik. Następnie przy pomocy łyżeczki wydrążyć miąższ. Przełożyć go do miski. Do miąższu dodać kaszę jaglaną, posiekany czosnek, chilli, kapary i pokrojone w paseczki suszone pomidory z bazylią. Wymieszać. Dodać oliwę z oliwek, sól, pieprz, tymianek i starty parmezan. Spróbować i w razie potrzeby przyprawić do smaku.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki