Pâté z wątróbek drobiowych z whiskey
Pate z drobiowych wątróbek z whiskey jest kremowe, pachnące i pełne smaku. Jego przygotowane zajmuje zalewnie kilkanaście minut, dlatego też świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy, przyjęcia czy też na elegancki obiad, w formie przystawki.
Wytrawne pate z wątróbki to nic innego jak kremowy pasztet bez pieczenia. Jeśli wolicie możecie określić go również jako jedwabista pasta z wątróbek. Swoją niezwykłą konsystencję zawdzięcza dużej ilości dodanego masła, które sprawia, że całość nie tylko pięknie pachnie ale i doskonale smakuje.
Pate z wątróbek idealnie pasuje do chrupiącej bagietki, czy krakersów. Świetnym połączeniem jest również słodka konfitura, na przykład figowa bądź morelowa. Chcąc, aby pate z wątróbek zyskało dodatkowo warstwę estetyczną, po przełożeniu gotowej masy do foremki, zalewamy ją rozpuszczonym masłem. Dzięki temu po zastygnięciu uzyskamy przepiękny efekt wizualny, dodatkowo wzmacniający doznania.
Serdecznie polecam!
Pâté z wątróbek drobiowych z whiskey:
- 300 gramów wątróbek z kurczaka
- 2 białe cebule
- 200 gramów masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 50 ml whiskey
Na patelnie rozpuścić 150 gramów masła. Dodać liść laurowy, pokrojone w plastry cebule i czosnek, lekko posolić. Smażyć do miękkości. Wątróbki umyć, osuszyć i dodać do cebuli. Smażyć około 8 minut z każdej strony, aż będą tylko lekko różowe w środku i przysmażone z wierzchu. Następnie dodać whiskey i smażyć kolejne kilka minut, aż alkohol wyparuje. Wyłączyć ogień, posolić i popieprzyć. Następnie wyjąć liść laurowy, całość przenieść do pojemnika miksera i dokładnie zblendować na gładką, jedwabistą masę. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremki, bądź pojemniczka. 50 gramów masła rozpuścić w mikrofali. Kiedy lekko przestygnie zalać nią pate. Na wierzchu można poukładać liście laurowe do dekoracji. Pozostawić do zastygnięcia. Podawać z grzankami lub z dodatkiem słodkiej konfitury.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz