TRYB JASNY/CIEMNY

Oponki serowe

Dziś przepis na grzesznie pyszne oponki serowe. Ich przygotowanie zajmuje chwilę a  efekt jest naprawdę WOW. Będą świetnym pomysłem na nagłych gości, albo Tłusty Czwartek, który już niebawem. Musicie ich spróbować.
Oponki, pączki, faworki.. wszystkie pyszne, choć zdecydowanie nie należące do najzdrowszych. Jeśli jednak zachowamy umiar i będziemy je przygotowywać raz na jakiś czas, wszystko będzie pod kontrolą. To smak tradycji, smak babcinych słodyczy a nawet dzieciństwa.

Oponki serowe robi się całkowicie ekspresowo. Szybkie wyrobienie ciasta, wałkowanie i chlup do oleju. Do ich przygotowania nie używamy drożdży, tylko sodę, więc ciasto nie potrzebuje czasu aby wyrosnąć. 

Pięknie usmażone oponki możecie posypać cukrem pudrem albo tak jak ja zamoczyć je w cytrynowym lukrze. O rety jakie są dobre.. Nie można im się oprzeć!


Oponki serowe:

- 250 gramów półtłustego twarogu
- 250 gramów mąki pszennej
- 2 żółtka
- 100 gramów śmietany 12%
- 0,3 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 litra oleju 
- cukier puder
- sok z cytryny

Twaróg zmielić maszynką lub blenderem. Mąkę z sodą przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Wymieszać i wyrabiać tak długo aż powstanie gładkie ciasto. Następnie przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i posypując lekko mąką również wierzch ciasta wałkować na placek grubości ok. 1-1,5 cm. Z takiego placka wykrawać szklanką koła i kieliszkiem od wódki, małe kółeczka w środku. Olej rozgrzać w garnku o grubym dniem do 175 stopni C. Następnie wkładać wykrojone oponki i mini kółeczka z środka. Smażyć na złoto z obu stron. Wyciągać na papier ręcznikowy do odsączenia.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do uzyskania gęstego lukru. Lekko przestudzone oponki zamaczać w lukrze i odkładać do ostygnięcia.

Smacznego!

Karnawałowe słodkości

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki