TRYB JASNY/CIEMNY

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i cebulką

Dziś mam dla Was kolejny przepis z serii - z kuchni mojej Teściowej. Pyszne i rozpływające się w ustach zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i cebulką. To jeden z tych przepisów, które kojarzą mi się z domową, swojską kuchnią, poczuciem spokoju i .. Świętami. Pewnie dlatego, że sama takie smakołyki przygotowuję bardzo rzadko.
Zawsze kiedy jedziemy w odwiedziny do mojej Teściowej nie mogę się wręcz doczekać tego, co spróbuję tym razem. Zawsze zaskakuje nas potrawami, których się nawet nie spodziewaliśmy. I nie mówię tu tylko o daniach obiadowych. To właśnie tam jadłam najlepsze ciasta i łakocie. Dlatego też, koniecznie muszę się z Wami podzielić moimi nowymi odkryciami.

Zrazy wołowe z ogórkiem i cebulą - pewnie w większości je znacie, ale czy przygotowujecie samodzielnie? Ja niekoniecznie.. jakoś zawsze odstraszał mnie fakt długich przygotowań i procesu gotowania. A przecież to wszystko nie tak! Zrazy powstają całkiem sprawnie, natomiast dochodzą sobie grzecznie pod przykrywką pozwalając nam zająć się czymś zupełnie innym.

A efekt końcowy? Cóż. Zrazy to pachnące, mięciutkie mięsko, które nie tylko doskonale smakuje ale i pachnie. Jeśli dotychczas nie próbowaliście ich przygotować- zróbcie to!

Serdecznie polecam!


 
Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i cebulką :

- 500 gramów rostbefu wołowego w plastrach
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki mąki pszennej
- musztarda
- olej
- ok litr wody
- 0,5 szklanki śmietany 30%
- sól
- pieprz

Zrazy rozbić tłuczkiem, tak by zmiękły i zwiększyły objętość. Każdy plaster posolić i popieprzyć z obu stron. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Każdy kawałek rozbitej wołowiny posmarować musztardą, po czym ułożyć na nim paseczek ogórka i trochę cebulki. Mięso zawinąć w roladkę i obwiązać sznureczkiem, bądź spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane roladki obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Kiedy zrazy się zarumienią, zalać je wodą i przykryć pokrywką. Tak przygotowane mięsko pozostawić na średnim ogniu i gotować do miękkości. Kiedy mięsko będzie miękkie a większość wody się zredukuje, do wywaru który z niej powstanie dodać śmietanę i szybko rozmieszać. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem zdjąć sznureczki. Podawać z kluseczkami śląskimi i modrą kapustą.

Smacznego!

 

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki