TRYB JASNY/CIEMNY

Śledzie w sosie jogurtowo- musztardowym


Raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na śledzie, której nie potrafię się oprzeć. U mnie w domu śledzie jedliśmy dość często. Mama przygotowywała je na wiele sposobów i wszystkie były przepyszne. Dziś postanowiłam zrobić śledzie w sosie jogurtowo- musztardowym.
To delikatne, ale równocześnie bardzo smaczne śledzie, które świetnie sprawdzą się na rodzinnych imprezach czy jako szybka przekąska. Nie tylko super smakują, ale i bardzo ładnie wyglądają. Wystarczy kilka składników i przystawka gotowa. Koniecznie pozwólcie im posiedzieć w lodówce przez noc, lub chociaż kilka godzin. Przegryzą się zaś ich smaki się ładnie połączą.

Serdecznie polecam!


Śledzie w sosie jogurtowo- musztardowym:

- 200 gramów matiasów
- 1 cebula
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2,5 łyżki musztardy francuskiej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka siekanego koperku
- sól
- pieprz

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, by nie były aż tak słone. Następnie wypłukać i pokroić w niewielkiej kawałki. Cebulę pokroić w cienkie piórka i przelać wrzątkiem przy straciła ostrość. Przygotować sos. Połączyć ze sobą jogurt, majonez, musztardy, koperek, ocet, cukier, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Kolejno wymieszać śledzie z cebulą i sosem. Wstawić do lodówki do przegryzienia na całą noc.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki