Śledzie w sosie jogurtowo- musztardowym
Raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na śledzie, której nie potrafię się oprzeć. U mnie w domu śledzie jedliśmy dość często. Mama przygotowywała je na wiele sposobów i wszystkie były przepyszne. Dziś postanowiłam zrobić śledzie w sosie jogurtowo- musztardowym.
Serdecznie polecam!
Śledzie w sosie jogurtowo- musztardowym:
- 200 gramów matiasów
- 1 cebula
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2,5 łyżki musztardy francuskiej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżka siekanego koperku
- sól
- pieprz
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, by nie były aż tak słone. Następnie wypłukać i pokroić w niewielkiej kawałki. Cebulę pokroić w cienkie piórka i przelać wrzątkiem przy straciła ostrość. Przygotować sos. Połączyć ze sobą jogurt, majonez, musztardy, koperek, ocet, cukier, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Kolejno wymieszać śledzie z cebulą i sosem. Wstawić do lodówki do przegryzienia na całą noc.
Smacznego!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Śledzie wymiatają! :)
Usuńśledzie uwielbiam
OdpowiedzUsuńJa też!! :)
UsuńTeż mnie nachodzi na śledzie:)
OdpowiedzUsuńI wtedy nie ma rady 😉trzeba jeść 😊😊
UsuńPrzepyszne 😁super przepis.
OdpowiedzUsuń