TRYB JASNY/CIEMNY

Jajka zapiekane w bakłażanach

Jajka zapiekane w bakłażanach to doskonały pomysł na Wielkanocny posiłek. Nie jest to żaden z oklepanych, świątecznych przepisów, lecz coś nowego, świeżego i bardzo smacznego. Przepis jest super prosty, więc nawet jeśli nie macie zbyt wiele doświadczenia i czasu, przygotujecie go bez najmniejszego problemu.
Bardzo lubię bakłażany. Ich miąższ doskonale smakuje, lecz warto wiedzieć jak się do niego zabrać. To nie prawda, że bakłażany są twarde, gumiaste czy gorzkie. Jak każde inne warzywo potrzebuje szczypty miłości a odwzajemnia się doskonałym smakiem.
Jeśli szukacie przepisu, który sprawdzi się na tegorocznym, świątecznym stole oto on. Jajka zapiekane w bakłażanach wyglądają pięknie i smakują równie wybornie.

Serdecznie polecam!


Jajka zapiekane w bakłażanach:

- 2 bakłażany
- 4 jajka
- 1 cebula
- 150 gramów kiełków na patelnię
- sól
- 2 łyżeczki zielonej czubrycy
- szczypta chili
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki

Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż. Miąższ delikatnie wydrążyć uważając by nie przekłuć skórki. Następnie drobno go pokroić. Cebulkę pokroić  w kostkę i usmażyć na patelni. Dodać miąższ z bakłażana, przyprawić chili i czubrycą i smażyć do miękkości. Następnie dodać kiełki. Smażyć, tak długo, aż smaki się ładnie połączą. W razie potrzeby posolić. Wydrążone bakłażany napełnić zawartością patelni, zostawiając miejsce na jajko. Delikatnie wbić jajko, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C. Piec ok. 15 minut, aż jajka się zetną a skórka zmięknie. Podawać z posiekaną natką pietruszki i sosem czosnkowym.

Smacznego! 
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki