TRYB JASNY/CIEMNY

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli bez cukru, mąki i jaj


Czekoladowe ciasto z fasoli to najlepsze rozwiązanie na deszcz. I choć osobiście deszcz naprawdę lubię, uważam, że kiedy pada, konieczna jest czekoladowa dawka słońca. Och, jakże dobrze to brzmi. Prawnie niekalorycznie. Takie właśnie jest moje dzisiejsze ciasto. Idealne.

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli to jeden z tych przepisów, który przygotowuje się w dosłownie kilka chwil. Ma również dodatkowe walory: jest zdrowe, sycące, średnio słodkie ( choć tą kwestię można sobie swobodnie dozować zgodnie z preferencjami ), troszkę mokre  - przypomina brownie i oczywiście CZEKOLADOWE!


Pewnie dla większości z Was, ostatni argument bije wszystkie poprzednie na głowę - co w pełni rozumiem i popieram - ale poważnie, fakt, że nie zawiera jajek, mleka, cukru, mąki ani żadnego tłuszczu jest całkiem interesujący. 


Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli spokojnie wpisuje się w listę tzw. zdrowych słodkości, które bez najmniejszych wyrzutów można podjadać czy to na diecie, czy też na treningu. Jeśli chcecie, możecie podać je z lodami, bądź sorbetem. Możecie także polać je waniliową śmietanką czy lekko słodkim jogurtem.


Serdecznie polecam!



Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli bez cukru, mąki i jaj:

- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 3 czubate łyżki kakao
- 3 łyżki syropu z agawy/miodu / brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml mleka sojowego waniliowego

Banana zmiksować w pojemniczku miksera. Fasolę odcedzić, bardzo dokładnie wypłukać i dodać do banana. Także zmiksować. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, lekko wymieszać i również zmiksować aż do uzyskania całkiem gładkiej masy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masę przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a ciasto pozostawić w formie do wystudzenia. Jest to ważne, gdyż w przeciwnym razie ciasto może się nam rozpłynąć. Po wystudzeniu podawać np. z gałką lodów.

Smacznego!


Desery FIT

Komentarze

  1. tak, zarówno olej kokosowy jak i masło tradycyjne powinny się sprawdzić. Można zawsze dodać masło ze słonecznika, bądź tahinę, ale w przypadku tahiny smak może być wyczuwalny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki