TRYB JASNY/CIEMNY

Jagodzianki


Jagodzianki - smak lata. Kto ich nie lubi? A przygotowane samodzielnie w domu, z dużą ilością nadzienia nie mają sobie równych. Pyszne, pachnące i bardzo jagodowe. Najlepsze!
Osobiście jagodzianki kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami nad morzem. To był prawdziwy smak wakacji. Co ciekawe jednak trudno w cukierniach czy też piekarniach znaleźć dobre jagodzianki. Zwykle są ubogie w jagody i suche, a to przecież nadzienie robi cały efekt. Jagód musi być dużo a ciasto musi być lekkie i smaczne. Takie też są moje domowe jagodzianki. W połączeniu z cytrynowym lukrem smakują obłędnie. Musicie je zrobić póki jeszcze jest sezon na jagody!!

Smacznego!


Jagodzianki:

- 500 gramów mąki pszennej
- 1 jajko + 1 jajko do smarowania wierzchu
- 7 gramów drożdży ekspresowych
- duża szczypta soli
- 100 gramów cukru
- 120 gramów roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 350 gramów jagód + 2 opakowania cukru wanilinowego

Lukier:

- 100 gramów cukru pudru
- sok z cytryny

Masło rozpuścić w rondelku. Przestudzić. Mleko lekko podgrzać. W misie miksera wymieszać lekko mąkę, sól, cukier i drożdże. Następnie dodać jajko i cienkim strumieniem dodawać ciepłe mleko. Wyrobić. Nadal wyrabiając powolutku dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż masa będzie elastyczna i gładka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie lekko wyrobić i przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Wyrobić ręcznie i gładką masę podzielić na 16 równych kawałków. Oczyszczone jagody wymieszać z cukrami wanilinowymi. Każdy z 16 kawałków rozpłaszczać w dłoni i nakładać na niego łyżkę jagód. Następnie brzegi sklejać jak w przypadku pierogów. Kiedy skleimy brzegi, zrolować delikatnie w dłoniach by uzyskały ładny kształt. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach i przykryć ściereczką. Pozostawić do urośnięcia ok. 35 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Przed wstawieniem każdą jagodziankę posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić na 15- 20 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić i posmarować lukrem. Aby przygotować lukier do cukru pudru stopniowo dodawać sok z cytryny ciągle mieszając do uzyskania średnio gęstej konsystencji. 

Smacznego! 

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki