Focaccia z rozmarynem
Focaccia z rozmarynem, pyszny włoski przepis na chlebek z dużą ilością oliwy z oliwek. Aromatyczna, z chrupiącą skórką, doskonała. Uwielbiamy ją. Dziś był ten dzień! Musiałam ją upiec. I to był bardzo dobry wybór.
Focaccię przygotowuje się super łatwo, natomiast efekt jest wręcz rozbrajający. Myślę, że za wspaniały smak tego chlebka odpowiada oliwa z oliwek. Jej aromat jest niesamowity, głęboki, idealny.
Focaccia to świetny pomysł na przekąskę o ile jesteśmy w stanie się powstrzymać przed zjedzeniem jej na raz w całości. U nas zdecydowanie będzie z tą kwestią trudno, ale podejmiemy próbę.
Bardzo, bardzo Wam polecam ten przepis. Jest pyszny!
Focaccia z rozmarynem:
- 700 gramów mąki pszennej
- 21 gramów świeżych drożdży
- 450 ml mocno ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- 100 ml oliwy z oliwek
- rozmaryn
W misie miksera wymieszać mąkę z wodą, pokruszonymi drożdżami, solą, pieprzem i oliwą. Wyrobić przy pomocy haka przez kilka minut. Przygotować dużą miskę natłuszczając ją oliwą z oliwek. Przełożyć do niej wyrobione ciasto, polać wierzch oliwą, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Przygotować dużą, prostokątną blachę. Również natłuścić ją oliwą z oliwek, przelać wyrośnięte ciasto. Rozprowadzić ciasto wciskając w nie palce. Rozmaryn posiekać drobno, posypać nim wierzch ciasta. Lekko skropić oliwą z oliwek i odstawić na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego!
Taką z czarnymi oliwkami i sola uwielbiam. Ta też mogła by mi posmakować:)
OdpowiedzUsuńMoja następna będzie wlasnie z oliwkami, czosnkiem i może pomidorkami 😊😊pycha !
Usuń