TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z tuńczyka z ryżem



Sałatka z tuńczyka z ryżem to ekspresowy przepis nie tylko na imprezę czy Święta, ale również jako lekki lunch czy kolację. Jej ogromną zaletą jest prostota przygotowania i smak. Lekka, orzeźwiająca a zarazem dodająca energii. Zdecydowanie warto ją przygotować.
Z rybami w naszym domu jest o tyle problem, że mój mąż podchodzi do nich delikatnie mówiąc z dystansem. Żeby zjadł, muszę go trochę podejść. Zwykle kiedy mi się to uda mlaszcze z zadowoleniem i zachwyca się jakie było smaczne, jednak nie należy to do spraw prostych.

Z drugiej strony ja bardzo lubię ryby dlatego raz na jakiś czas przygotowuję sobie przekąskę tylko dla mnie (co zawsze ma w sobie dodatkowe plusy). Dziś nagle naszło mnie na szybką sałatkę z tuńczyka z ryżem. Nie myśląc wiele wyciągnęłam kilka podstawowych składników, które miałam pod ręką i wyszło takie oto cudo. Sałatka ta jest super lekka. Ma w sobie świeżość a schłodzona smakuje wybornie. Warto zwrócić uwagę by ryż się nie rozgotował. Z pewnością wersja na sypko sprawdzi się lepiej. Tak jak napisałam powyżej, tak przygotowaną sałatkę możemy wziąć jako lunch do pracy czy przekąsić w ramach kolacji, czy też obiadu. Sycąca, zdrowa i pyszna.

Serdecznie polecam!
 

Sałatka z tuńczyka z ryżem:

- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 0,3 czerwonej cebuli
- 1 stożkowa, czerwona papryka
- 100 gramów białego ryżu
- 1 czubata łyżka majonezu
- sok z 1/3 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól

Tuńczyka odsączyć. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać tuńczyka, kukurydzę, oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól. Wymieszać. Następnie dodać ryż i majonez. Wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego!

 

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki