TRYB JASNY/CIEMNY

Pasta ze słonecznika z cebulką i papryką

Szybka, pyszna i zdrowa pasta do chleba na świeżej, razowej kromce - to moje prawdziwe, poranne spełnienie marzeń. Do tego małosolny ogórek i jestem w niebie. Jeśli tak jak ja lubicie domowe smarowidła, ten przepis jest dla Was.
Pasty do chleba to sprawa bardzo wygodna. Ich przygotowanie jest proste i szybkie a mogą uratować nam skórę w chwili tzw. lodówkowej pustki, czy też nagłego napadu głodu. Fajnie jeśli takie pasty są przy okazji jeszcze zdrowe i pożywne. Wtedy mogą spokojnie stanowić również dip do surowych warzyw.

Dziś dzielę się z Wami przepisem na ultra szybką w przygotowaniu pastę. Taką dla zapracowanych/leniwych. Nic nie trzeba robić dzień wcześniej, składników jest niewiele i są łatwo dostępne. Idealna sytuacja. Spróbujcie, myślę, że będziecie zadowoleni!


p.s. nasiona słonecznika to super źródło białka, więc spokojnie mogą zastąpić nabiał lub mięso :)



Pasta ze słonecznika z cebulką i papryką:

- 1 szklanka nasion słonecznika
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz

Wersja na szybko: nasiona słonecznika zalać wodą i zagotować. Gotować na średnim ogniu około 10-15 minut. Następnie odcedzić, przepłukać czystą wodą i odstawić do wystudzenia. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek. Lekko posolić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć razem, aż papryka zmięknie. W pojemniczku blendera połączyć słoneczni z cebulą i papryką. Zmiksować na gładką pastę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.

Smacznego!

 

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki