TRYB JASNY/CIEMNY

Pankejki - przepis podstawowy

Macie dość tradycyjnych naleśników? Zróbcie sobie pankejki. Ich przygotowanie zajmuje chwilę i wymaga jedynie podstawowych umiejętności kulinarnych. Zaś smak i zapach sprawią, że Wasz dzień od razu będzie lepszy.
Piszę ten post myśląc o smakowitym, słodkim śniadaniu. Jednak prawda jest taka, że pankejki te, przygotowałam spontanicznie dla mojego męża na wczesną kolację. Co poradzić, panowie też czasem mają zachcianki, a dla ukochanych osób robimy wszystko. Całkiem dobrze się stało, że odmierzałam składniki, bo gdybym robiła na oko, czyli jak zwykle, miałabym problem, żeby podzielić się z Wami tym super przepisem.

Co jest fajnego w tych pankejkach? Są puszyste, mięciutkie i pyszne. Nie są twarde i sztywne, jak to się czasem zdarza. I naprawdę są proste. Nie wymagają używania miksera, ani innych sprzętów kuchennych. Tylko dwie miski, trzepaczka i patelnia. Proste? 

Serdecznie polecam!! 



Pankejki - przepis podstawowy:

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 50 gramów rozpuszczonego masła
- borówki
- miód

Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. W drugiej wymieszać jajka z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia trzepaczką. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładać 1/3 łyżki wazowej masy pankejkowej i smażyć aż na powierzchni pojawią się niewielkie bąbelki. Po pojawieniu się bąbelków, pankejka przerzucić na drugą stronę i smażyć dosłownie kilka sekund. Podawać z borówkami i miodem, albo syropem klonowym.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki