TRYB JASNY/CIEMNY

Batoniki owsiane z białą morwą i słonecznikiem

Raz na jakiś czas przygotowuje sobie batoniki owsiane i każdorazowo muszę je chronić jak oka w głowie, bo znikają w takim tempie, że ledwo zdążam je spróbować. Czemu? Otóż są pyszne. Kropka. Nie muszę chyba dodawać, że zrobione samodzielnie są również zdrowe. Bo są. I to nawet bardzo.
Jeśli chodzi o batoniki owsiane to od zawsze są one dla mnie alternatywą kanapek. Są szybką przekąską, która dodaje takiego kopa energii, że nawet przez moment nie myślimy o dodatkowym podjadaniu. Słynny kop energetyczny wynika oczywiście z ich składu. Masło orzechowe, olej kokosowy, płatki owsiane i bakalie. To zestaw dość kaloryczny. Jednak w przypadku tego typu przekąski są to tzw. dobre kalorie. Dlatego jeśli szukacie rozwiązania na drugie śniadanie, albo zdrową przegryzkę w trakcie zapracowanego, zaganianego dnia, zróbcie sobie batoniki. Dodatek morwy sprawi, że zapanujecie nad słodkimi zachciankami :)

Serdecznie polecam!

Batoniki owsiane z białą morwą i słonecznikiem:

- 2 szklanki płatków owsianych ekspresowych (mogą być bezglutenowe)
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 0,5 szklanki morwy białej
- 3/4 szklanki słonecznika

W garnuszku rozpuścić masło orzechowe z olejem kokosowym i syropem klonowym. Następnie do składników dodać płatki owsiane, morwę i słonecznik. Wymieszać do połączenia składników. Przygotować niewielką prostokątną formę, może być ceramiczna, szklana czy też keksówka. Wyłożyć ją folią spożywczą. Na folię wyłożyć masę z garnuszka i dokładnie ubić łyżką, tak by wierzch był całkiem gładki. Z każdej strony owinąć folią i wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć, pokroić w dowolne kształty. Przechowywać w lodówce, aby masa była zwarta.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki