TRYB JASNY/CIEMNY

Kombucha - napój z grzybka herbacianego

Z kombuchą spotkałam się wiele lat temu, jeszcze mieszkając w domu rodzinnym. Moja mama hodowała grzybka herbacianego w kuchni i piłyśmy przygotowany z niego napój. Minęło wiele lat i z całego serca zapragnęłam rytuał ten powtórzyć. Od razu Wam powiem - to był dobry wybór.
Czym jest kombucha? Otóż jest to napój przygotowywany ze sfermentowanej herbaty. Żeby taki napój uzyskać niezbędny jest nam grzybek herbaciany, który żywiąc się cukrem ( z osłodzonej wcześniej herbaty) rośnie i przerabia nam napój na cudowny i ekstra zdrowy eliksir.

Kombucha, napój z grzybka herbacianego ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Przez wielu nazywany jest eliksirem długowieczności, pewnie między innymi dlatego, że ludzie pili go od bardzo wielu lat. W jego składzie znajdziemy cenne witaminy z grupy B, kwasy organiczne oraz mikroorganizmy wspomagające pracę układu trawiennego. 

Kombucha posiada właściwości detoksykujące, pozbawiające nasz organizm złogów i toksyn - dlatego też bardzo ważne, aby pijąc ją, pamiętać o dużym spożyciu wody mineralnej. Płyny wspomagają wydalanie toksyn. Dzięki tym właściwościom nasz organizm odzyskuje siłę i wzmacnia się układ odpornościowy. 

Jeśli już mowa o układzie odpornościowym warto wspomnieć, że kombucha jest adaptogenem - wzmacnia odporność organizmu na stresy i trudne sytuacje. Jedną z jej najsilniejszych właściwości, szeroko opisywanych w literaturze jest wspomaganie odzyskania równowagi organizmu. Jest to temat bardzo szeroki i zależy od indywidualnego stanu organizmu. Wspomaga procesy samoleczenia, utraty wagi oraz chroni przed chorobami cywilizacyjnymi.


 Kombucha - napój z grzybka herbacianego:

- grzybek herbaciany
- 2 litry przestudzonej, słabej herbaty ( unikamy herbat z dodatkami, aromatyzowanych)
- 160 gramów cukru (  im lepszej jakości tym lepiej - u mnie brązowy)
- starter ( 200 ml napoju z poprzedniej fermentacji )

Przygotowujemy duży słój. Wyparzamy go dokładnie i suszymy. W słoju zaparzamy herbatę i słodzimy ją cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia. Herbata MUSI być bardzo wystudzona, bo grzybek nie lubi wysokich temperatur i mogą go one zwyczajnie zabić. Do przestudzonej herbaty dodajemy starter i grzybka. Przykrywamy czystą ściereczką lub gazą i odstawiamy w ciepłe, suche i ciemne miejsce na około tydzień. Po tym czasie całość odcedzamy, grzybka myjemy pod zimną wodą i powtarzamy proces. Natomiast uzyskaną kombuchę przelewamy do plastikowych bądź szklanych butelek i wstawiamy do lodówki. Pijemy codziennie. Na początku w niewielkich ilościach, tak by organizm się przyzwyczaił. Można również mieszać kombuchę z sokiem owocowym bądź owocami tworząc orzeźwiające napoje.

UWAGA

Przygotowując kombuchę NIE używamy metalowych przedmiotów - łyżek, sitka, durszlaka itd. Metal wchodzi w reakcję i zabija zdrowotne procesy kombuchy. Dbamy także o sterylność naczyń oraz temperaturę.

Smacznego! 

 


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki