TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

Majówka tuż tuż, a jak majówka to pyszne ciasto kruche z owocami. A ponieważ zwykle wszystko robię na szybko i gonię się z czasem, ciacho musiało być proste i ekspresowe. Wyszło przepyszne, więc obowiązkowo dzielę się z Wami przepisem.
Lubię ciasto kruche z kilku powodów. Po pierwsze prawie nie da się go zepsuć. Po drugie, żeby je przygotować wystarczy nam dobry patent i chwila zagniatania. Po trzecie, kruche ciasto jest lekkie. Idealnie wpisuje się w ciepły, majówkowy klimat.

Oczywiście, kiedy dodamy do niego owoce i piankę budyniową osiągniemy już szczytowy efekt wow. A o taki właśnie efekt zawsze nam chodzi. 

Ja do mojego ciasta dodałam mrożone truskawki i świeże borówki. Myślę, że spokojnie możecie dodać wszystkie świeże owoce, lub tylko mrożone. Ciasto jest idealne do obu typów. Nie ma ryzyka zakalca a kruszonka na wierzchu jest zniewalająco pyszna!

 Serdecznie polecam!


 Ciasto kruche z truskawkami i budyniem:

- 1 margaryna
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 100 ml oleju
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 450 gramów mrożonych truskawek
- 300 gramów borówek amerykańskich
- szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek. Zimną margarynę pokroić w kostkę. Szybko i energicznie połączyć ze sobą żółtka, przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, 0,5 szklanki cukru pudru i szczyptę soli. Można wykorzystać do tego robota kuchennego. Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części w proporcjach 2:3. Większą część uformować w rulon. Obie części zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po tym czasie, większą część wyciągnąć, odwinąć z folii i pokroić na plasterki. Plasterki poukładać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i docisnąć palcami, tak by z ciasta ułożył nam się ładny i równy spód. Następnie nakłuć spód widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut, do lekkiego podpieczenia spodu. Kolejno ciasto wyjąć i przestudzić. W między czasie ubić białka na sztywno ze szklanką cukru pudru. Dodać proszek budyniowy, ubić. Następnie bardzo cieniutkim strumieniem wlewać olej i nadal ubijać, aż uzyskamy piankę budyniową. Na wystudzony spód rozkładamy piankę. Na piankę układamy zamrożone truskawki i borówki. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta z zamrażalnika. Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki