TRYB JASNY/CIEMNY

Ślimaczki cynamonowe z ciasta francuskiego

Ślimaczki cynamonowe.. jaką ja mam do Was słabość. Zresztą z tego co widzę nie tylko ja. Wszyscy moi znajomi, którzy odwiedzali nas w ostatnich dniach mieli przyjemność ich posmakować i dostawali je jeszcze na drogę. Jestem pewna, że i Wam zasmakują, są super!
Ślimaczki cynamonowe z ciasta francuskiego to jeden z tych przepisów, który zawsze się udaje i wymaga jedynie trzech składników. Czy jest coś prostszego? Nie sądzę. Jeśli co jakiś czas zdarza się Wam przekopywać Internet w poszukiwaniu ekspresowych inspiracji ten przepis jest dla Was.
Nagli znajomi? Niezapowiedziana wizyta rodziny? A może zwyczajnie ochota na słodkie? 15 i gotowe. Ślimaczki cynamonowe spełnią Wasze wszystkie zachcianki.

Serdecznie polecam!



Ślimaczki cynamonowe z ciasta francuskiego:

- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 1 duża łyżka cynamonu

Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, wygładzamy. Cukier mieszamy z cynamonem, następnie rozsypujemy go na wierzchu ciasta, rozprowadzając równomiernie po całości. Kolejno zwijamy ciasto w ciasny rulon zaczynając od wąskiego brzegu. Kiedy powstanie nam rolada kroimy ją ostrym nożem na plasterki szerokości 1 cm. Tak przygotowane plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut (do złotego koloru) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki