TRYB JASNY/CIEMNY

Chlebek bananowy z polewą krówkową

Chlebek bananowy to jeden z pierwszych przepisów, które wstawiłam na tego bloga, a zarazem jeden z najczęstszych jakie piekę. Przez lata modyfikowałam proporcje, dodawałam składniki i bawiłam się dodatkami. Zawsze jednak wychodził pyszny. Dziś mam dla Was chlebek bananowy z dodatkiem super prostej polewy krówkowej.
To jeden z tych wypieków, do których nie potrzeba szczególnych umiejętności, zdolności kulinarnych ani sprzętu. Wystarczy miska, łyżka i piekarnik. I oczywiści dużo dobrych chęci. Chlebek bananowy wychodzi wilgotny w środku,jest lekko słodki zaś dodatek orzechów idealnie go uzupełnia. Tym razem postanowiłam przygotować go w wersji z polewą krówkową i ten zwyczaj chyba pozostanie ze mną na dłużej. Pyszne i bardzo proste ciasto.

Serdecznie Wam polecam!

Chlebek bananowy z polewą krówkową:

- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 garści siekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 gramów roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu bądź przyprawy do pierników
- 10 krówek
- 100 ml mleka

Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich roztopione masło, sól i cukry. Wymieszać. Następnie dodać jajko, przyprawę do piernika  i przesianą mąkę z sodą. Wymieszać do połączenia składników. Dodać orzechy. Wmieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok godzinę. Do suchego patyczka. W rondelku rozpuścić krówki z mlekiem, aż powstanie gęsta polewa. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciasta, wierzch polać polewą krówkową. Można udekorować dodatkowo orzechami.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki