TRYB JASNY/CIEMNY

Majonez z aquafaby - bez jajek

Dziś mam dla Was przepis, który zyskał w Internecie wielką sławę. Jeśli go wypróbujecie, zrozumiecie dlaczego. Mogę spokojnie powiedzieć, że jest to majonez idealny. Jego przygotowanie jest banalnie proste a smak zaskakująco zbliżony do oryginału. Ba! W tym momencie, wolę go od oryginału.
Jeśli zastanawiacie się co to jest aquafaba, już tłumaczę. Aquafaba to woda po cieciorce z puszki. To taki lekko mętny płyn, w którym zanurzona jest ciecierzyca. Okazuje się, że posiada właściwości identyczne jak białko jaj. Nie tylko jest idealnym spoiwem, sprawdza się w majonezie ale także doskonale ubija się na pianę. Wiem, wiem.. pewnie część z Wam zastanawia się co mi odbiło, że gadam takie bzdury.. ale uwierzcie mi na słowo i zróbcie choć jedno podejście. Co Wam szkodzi?  

Wracając do dzisiejszego majonezu, nie dość, że jest pyszny, nie da się go zepsuć. W przeciwieństwie do klasycznego majonezu, w trakcie przygotowania którego ważna jest precyzja i cierpliwość, majonez z aquafaby to prościzna. Wystarczy mieć ręczny blender i wysokie, plastikowe naczynie (zwykle są w zestawie z blenderem). Nie musimy martwić się o zachowanie cienkiego strumienia oleju, bo majonez się zważy. Nic z tych rzeczy. Wszystkie składniki mieszamy, miksujemy i abrakadabra jest majonez. 

To co? Przekonałam Was trochę?

Jeśli chcecie spróbować także innych przepisów na majonez bez jajek, spróbujcie majonezu na bazie mleka sojowego:

Majonez wegański bez jajek
 

Majonez z aquafaby - bez jajek:

- 125 ml aquafaby/wody po cieciorce z puszki
- 1 suszony pomidor lub 1 łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 2 szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku
- szczypta cukru lub 0/4 łyżeczki syropy z agawy

Wszystkie składniki poza olejem przełożyć do wysokiego, plastikowego naczynia. Następnie przy pomocy ręcznego blendera zmiksować je dokładnie, aż będą mocno spienione. Kolejno dodać cały olej i ponownie blendować, aż majonez zgęstnieje i będzie cudnie kremowy. Wstawić do lodówki 
 sprawia to, że gęstnieje jeszcze mocniej).


Smacznego!

 

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki