TRYB JASNY/CIEMNY

Dietetyczne leczo paprykowe

Dieta doktor Dąbrowskiej, a raczej post, bo tak się prawidłowo nazywa to doskonały wybór dla każdego kto chce oczyścić organizm z toksyn i poprawić stan zdrowia. Ja jestem już na etapie wychodzenia, lecz nadal z przyjemnością gotuję przepisy, których nauczyłam się poniekąd z konieczności wybierania tylko niektórych produktów. Dziś na stole leczo paprykowe.
Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na diecie.  Cebulka smakuje jakby była wcześniej usmażona a papryka robi całe show. Do mojego dzisiejszego dania dodałam dużą pieczarkę, ale w trakcie diety grzybów nie jemy. Dopiero kiedy kończy się etap podstawowy i zaczynamy proces wychodzenia, stopniowo wprowadzamy nowe produkty. 
Jeśli jesteście na poście doktor Dąbrowskiej lub przymierzacie się do niego, to jest przepis dla Was. Jestem pewna, że Wam zasmakuje.

Serdecznie polecam!


Dietetyczne leczo paprykowe:

- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 duża pieczarka
- 1 szklanka wody
- sól
- chilli

Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię teflonową wrzucić cebulę i ciągle mieszać, aż zacznie się lekko przywierać. Wtedy dodajemy niewielką ilość wody tak by smak ze spodu patelni się wydobył. Solimy do smaku i proces powtarzamy kilka razy. Dodajemy paprykę. Ważne, aby warzywa tylko lekko przywierały, nie paliły się. Każdorazowo kiedy się przywrą dodajemy kapkę wody. Pod koniec dodajemy pokrojoną w plastry pieczarkę. Mieszamy i pozwalamy by zmiękła. Kiedy wszystkie warzywa są al dente a cebulka wygląda jakby była skarmelizowana przyprawiamy chilli do smaku.

Smacznego!

 

Komentarze

  1. Prostota i smak, czyli to co cenię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zawsze wtedy okazuje się, że nie ma potrzeby dodawać zbyt wielu składników by wyszło pysznie :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki