TRYB JASNY/CIEMNY

Sok marchwiowo - ananasowy

 Od kiedy kupiłam wyciskarkę wolnoobrotową z wielką przyjemnością, zamiast kawy wypijam rano szklankę świeżo wyciśniętego soku. Wcześniej, przygotowywałam go za pomocą sokowirówki, ale to zupełnie inna historia. Dziś postanowiłam doładować się witaminą C i zrobiłam sobie sok marchwiowo- ananasowy.
Nie wiem czy wiecie, ale ananas jest świetnym źródłem witaminy C oraz bezcennej dla naszego zdrowia bromelainy. Bromelaina to substancja o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych, którą znajdziemy w rdzeniu oraz miąższu ananasa.

Ze względu na to, że działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, wykorzystuje się ją często przy kontuzjach sportowych bądź nawet w przypadku zakwasów. Sok z ananasa ma jeszcze wiele więcej właściwości. Chroni serce, wspiera odporność, zapobiega chorobom oczu a także osteoporozie. 


W ananasie znajduje się także beta karoten, który to odpowiedzialny jest za zmniejszanie ataków astmy u osób chorych, szczególnie po wysiłku fizycznym. 

Pamiętajcie, że mówię tutaj o świeżym ananasie. Ananas z puszki nie posiada wyżej wymienionych właściwości, gdyż pływa w cukrowej zalewie. 

Jeśli chcecie poczytać więcej o właściwościach soku z ananasa, zajrzyjcie tutaj.

Serdecznie polecam!



Sok marchwiowo - ananasowy:

- 3 marchewki
- 0,5 ananasa
- 1 pomarańcza

Owoce i marchew obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Następnie wycisnąć z nich sok.

Smacznego! 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki