TRYB JASNY/CIEMNY

Owsianka z daktylami, bananem i chia

Owsianka towarzyszy nam od bardzo dawna. Zdecydowanie lubimy się z nią budzić. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale również dodaje energii tak niezbędnej na przykład po zbyt krótkiej nocy. Nasza dzisiejsza owsianka jest super pyszna a do tego ekspresowa.
Nie wiem na czym to polega, ale po zjedzeniu owsianki mój humor zawsze jest dobry. Nie ważne czy ugotuję ją na wodzie, czy na mleku, czy dodam dużo ziaren i orzechów lub czy jest całkowicie naturalna. Działa zawsze tak samo. Podobnie zaczął ją odbierać mój mąż. Ku mojemu zdziwieniu coraz częściej o nią pyta i każdorazowo zachwyca się jej smakiem. Otóż kochani odczarowujemy owsiankowe wspomnienia rodem z przedszkola. Owsianka jest smaczna i zdrowa, dlatego idealnie wpisuje się w nasz zimowy klimat za oknem. Doda nam mocy, uśmiechu i sił.

Serdecznie polecam!


Owsianka z daktylami, bananem i chia:

- 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 dojrzały banan
- 2 szklanki mleka ryżowego/lub innego roślinnego
- 3 suszone daktyle
- 2 łyżeczki nasion chia

Płatki zalewamy mlekiem i zagotowujemy na niewielkim ogniu. W między czasie dodajemy do nich pokrojonego banana, pokrojone daktyle i nasiona chia. Gotujemy ok. 10 minut aż płatki staną się kleiste i miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka. Możemy posłodzić miodem, albo przyprawić cynamonem.

Smacznego!


 

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki