TRYB JASNY/CIEMNY

Lekka sałatka z orzechowym sosem

Dziś miałam ochotę na lekką sałatkę. Taką, która przywoła wiosnę i sprawi, że poczuję słońce w sercu. Wystarczyło połączyć kilka prostych składników a efekt był murowany. Zima przestała mi być straszna.
To jeden z tych ekspresowych przepisów, których smak zaskakuje i przywraca uśmiech. Jeśli lubicie świeże sałatki, to coś dla Was. Chrupkość warzyw, kremowy smak suszonych pomidorów, aromat masła orzechowego, to naprawdę dobra kombinacja. Sprawdza się na każdą okazję. 

Serdecznie polecam!


Lekka sałatka z orzechowym sosem:

- 3 głowy sałaty rzymskiej
- 5 suszonych pomidorów
- 3 łyżki zielonych oliwek
- 0,5 długiego ogórka
- 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka wody

Sałatę pokroić w grubą kostkę, pomidory w plasterki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Dodać oliwki. Następnie w niewielkim kubku wymieszać masło orzechowe, sos sojowy,ocet i wodę. Warzywa wymieszać, polać sosem. Podawać z grzankami.

Smacznego!

 

Komentarze

  1. uwielbiam połączenie warzyw z orzechami. pyszna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy sałatę rzymską można zastąpić jakąś inną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne! Każda inna😉😊 na przykład lodowa albo miksem sałat 😊

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki