TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z boczniakami i brokułem

 Szybko obiad, szybko, zanim się skuszę na coś niedobrego. Ach! Ile razy mój wewnętrzny głos tak do mnie przemawiał. W większości wypadków, z prędkością światła przygotowuję jakiś misz masz, który ratuje poczucie godności mojej słabej woli. Dziś był taki dzień. Obiad musiał powstać natychmiast.
Musiał powstać i powstał. W kilka minut. Nastąpił ekspresowy przegląd lodówki pod kątem niedojedzonych resztek, które wciąż się nadają i do dzieła. Okazało się, że z powodu braku czystych garnków (wszystkie myły się w zmywarce) została mi tylko jedna patelnia, więc zakres moich ruchów stał się jeszcze bardziej ograniczony. Ale to nic. Żadne przeszkody mi nie straszne.
I tak oto powstał pyszny obiad. Szybki, smaczny, bardzo sycący. Połączenie mięsistych boczniaków, lekko chrupkiego brokuła i kremowego bakłażana sprawiło nam bardzo dużo przyjemności!

Serdecznie polecam!


Makaron z boczniakami i brokułem:

- 5 dużych boczniaków
- szklanka makaronu wstążeczki
- 2 małe cebule
- 0,5 bakłażana
- 1 mały brokuł
- 1 szklanka wywaru roślinnego
- 2 ząbki czosnku
-  1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 3 łyżki wody
- sól
- pieprz

Cebulę pokroić w piórka. Usmażyć na rozgrzanym oleju wraz z przeciśniętym czosnkiem i startym imbirem. Dodać pokrojone w plastry boczniaki i pokrojonego w kostkę bakłażana. Smażyć razem na średnim ogniu aż warzywa lekko zmiękną i wszystkie składniki będą miała ładne, złote brzegi. Lekko posolić. Dodać podzielonego na różyczki brokuła i makaron. Zalać wywarem, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje a makaron będzie al dente. Następnie dodać mleko kokosowe, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Dodać na patelnię, wymieszać, ponownie zagotować. Podawać.

Smacznego! 

Zapisz

Komentarze

  1. Pyszne danie, boczniaki jadam zdecydowanie za rzadko, może jutro na obiad takie kokardki zrobię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam :) ja też uwielbiam boczniaki i zawsze mam wrażenie, że jem je zbyt rzadko :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki