TRYB JASNY/CIEMNY

Zakwas z buraków - Napój życia

O zakwasie z buraków powiedziała mi moja przyjaciółka Monika. To znaczy sam zakwas znałam już wcześniej, ale moja świadomość przypisała mu działanie ściśle smakowe - mówiąc konkretnie, kojarzył mi się tylko i wyłącznie z Bożonarodzeniowym barszczem. Fakt! Taki barszcz nie może się równać z żadnym innym, jednak nie możemy być ignorantami i pominąć kwestię niezwykłych właściwości zdrowotnych zakwasu z buraków. Koniecznie trzeba o nich pamiętać.
Jestem pewna, że jeśli ktoś zapytał by Was na co działają buraki, odpowiedzielibyście, że na krew. Jest to fakt, ściśle zakorzeniony w naszej głowie. Pewnie mówiły nam o tym Mamy i Babcie. Warto jednak przyjrzeć się temu nieco bliżej.

Buraki, a w szczególności zakwas z buraków to prawdziwy eliksir zdrowia. Napój, który nie tylko automatycznie doda nam sił i energii, ale także wzmocni naszą odporność oraz pomoże poprawić jakość krwi. Buraki to bardzo silne antyoksydanty  dlatego też ich jedzenie (oraz picie zakwasu bądź soku ) polecane jest w profilaktyce oraz leczeniu nowotworów.

Wpływ buraków i zakwasu z buraków na poprawę jakości krwi jest ogromny. Są one polecane przy leczeniu niedokrwistości oraz anemii. Sprawiają, że krew się oczyszcza oraz wytwarza więcej czerwonych krwinek. Ze względu na działanie wzmacniające odporność, picie zakwasu z buraków wskazane jest dla osób, które przeszły przeziębienia, skończyły kurację antybiotykami bądź cierpią na silne i chroniczne osłabienie i apatię.

Buraki są skarbnicą zdrowia, zaś zakwas z buraków to napój życia. Buraki wręcz przepełnione są witaminami A, C i B oraz żelazem, potasem, wapniem, magnezem i kobaltem. Ze względu na to, że zawierają kwas foliowy są także polecane kobietom w ciąży. 

Zakwas z buraków łączy w sobie dwie kwestie. Z jednej strony buraki - nieocenione warzywa pełne właściwości zdrowotnych i odżywczych, z drugiej kiszonki. Kiszone warzywa, czy to buraki, czy też ogórki czy kapusta są olbrzymią skarbnicą witaminy C. Ich działanie w leczeniu osłabienia i anemii jest nieopisane. Czy zatem może być coś lepszego? Czy nie znalazłam właśnie dla Was rozwiązania na szybkie odzyskanie sił przed wakacjami? Zróbcie zakwas już dziś a za tydzień będziecie cieszyć się tym niezwykłym eliksirem. Moja rodzina już go pokochała, teraz pora na Was.



Zakwas z buraków - Napój życia:

- ok. 2 kg buraków
- dużo ząbków czosnku
- ziele angielskie
- liście laurowe
- ziarna pieprzu
- przegotowana woda
- sól


Buraki wyszorować, obrać i dokładnie opłukać. Następnie pokroić w dość grube, ok. 2 cm plastry (muszą być na tyle ciężkie by pod wpływem wody nie zaczęły pływać). Przygotować duży kamieniak lub słój. Na dnie ułożyć plastry buraków. Na warstwę buraków poukładać kilka ząbków czosnku, obranych i przeciętych na pół, łyżeczkę pieprzu i ziela angielskiego oraz kila  listków ziela. Następnie ułożyć kolejną warstwę buraków i ponownie przyprawy. Czynność powtarzać, do wykończenia składników. Ważne aby ostatnią warstwą były buraki. Przegotowaną wodę lekko przestudzić i posolić. Na litr wody - 1 łyżka soli. Tak przygotowaną wodą zalać buraki. Jeśli w trakcie zalewania na wierzch naczynia wypłynie czosnek trzeba go zebrać by nie spleśniał. Tak przygotowany zakwas zakrywamy pokrywką i odstawiamy by pracował. Każdego dnia z wierzchu zakwasu, czystą łyżką zbieramy pojawiającą się białą pianę i ewentualnie ząbki czosnku. Po 5-6 dniach zakwas jest gotowy. Wystarczy przelać go przez sito i zamknąć w wyparzonych słoiczkach. Przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Buraki z zakwasu warto wykorzystać do przygotowania barszczu lub surówki. Są także bardzo smakowitą przystawką do wielu dań.

Smacznego!

 

Komentarze

  1. piję zakwas i jest bardzo smaczny.polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kroi Pani na takie grube plastry? Robiłam kilka razy i nigdy nie wiadomo, kiedy mi spleśnieje. Buraki mam ekologiczne, świeże idealne. Może Pani podać swój przepis?

      Usuń
    2. Kroje na astry grubości palca, niezbyt grube ale też nie cienkie. Ważne aby całość była przykryta wodą, aby w razie wpłynięcia składników wybrać je czystą łyżką. Zbieranie piany tez jest istotne. Jeszcze nigdy zakwas mi nie splesnial z tego przepisu, ale pilnuje sterylnosci :) powodzenia!

      Usuń
    3. Kroje na astry grubości palca, niezbyt grube ale też nie cienkie. Ważne aby całość była przykryta wodą, aby w razie wpłynięcia składników wybrać je czystą łyżką. Zbieranie piany tez jest istotne. Jeszcze nigdy zakwas mi nie splesnial z tego przepisu, ale pilnuje sterylnosci :) powodzenia!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej zasady, ale jeśli byś tak piła wyjdzie Ci tylko na zdrowie :)

      Usuń
  3. Najlepszy jest, jak dla mnie sok z surowych buraków. Po zrobieniu na kilka godzin do lodówki, a potem co rano lub po południu po pół szklanki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok z buraków jest bardzo zdrowy, zarówno w wersji świeżej jak i kiszonej :)

      Usuń
    2. Sok z buraków jest bardzo zdrowy, zarówno w wersji świeżej jak i kiszonej :)

      Usuń
  4. zrobiłam taki zakwas i smakuje mi a same buraki ,ktore z zakwasu zostaly przepuściłam
    przez wyciskarkę do soku i wyszło mi jeszcze duuuzo soku zakwaszonego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo doskonały pomysł! !!muszę wykorzystać :)dzięki!

      Usuń
  5. Dla bardziej leniwych polecam go kupić w sklepie ze zdrową żywnością i najlepiej z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Należy pamiętać, że przy tradycyjnej uprawie i w rejonach wielkomiejskich mogą chłonąć wiele szkodliwych związków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popieram, choć jego przygotowanie jest banalnie proste wiec nie ma się czego bać, tylko kisic :)

      Usuń
  6. w domu babcia mi robila jak corowalam na bialaczke majac 5 lat bardzo lubialam i napewno tez pomoglo dzis mam 65 lat i tez robie uwielbiam ten smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To samo zdrowie! !:) ja też uwielbiam ten smak :)

      Usuń
  7. O tej porze nie robię zakwwsu z buraków.
    Są już stare i mają mniej wartości odżywczych. Teraz czas na zieleninę. Sałatę,szczypiorek,zioła świeże. Zakwas proponuję zrobić w okresie jesienno zimowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zdecydowanie buraki nie są teraz najlepsze, jednak zakwas jest tak zdrowy, że warto go pić o każdej porze roku :)

      Usuń
  8. Pamiętajcie, że chodzi o buraki surowe/kiszone. W innej postaci są równie zdrowe ale się tak fajnie nie sprzedają.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, zakupiłam zakwas buraczkowy w sklepie ekologicznym. Proszę o poradę, o jakiej porze podawać go starszemu Panu aby wzmocnić jego odporność. Tenże Pan ma 80 lat, jest po operacji, ma anemie, łyka masę pigułek i nie znosi warzyw. Gdy zapytałam Pani u której kupowałam zakwas, czy podawać go na czczo - zbeształa mnie mocno, że o tej porze podawany wywoła biegunkę. Jestem w kropce - bo zmuszenie go do wypicia połowy szklaneczki już będzie wyczynem, dlatego też chciałabym go podać o takiej porze gdy już nie będzie łykał piguł -a zakwas wzmocni i zacznie go regenerować. Skoro nie na czczo, to może tuż przed snem?
    Będę wdzięczna za podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki