TRYB JASNY/CIEMNY

Czekoladowy mus z tofu i awokado

Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na super szybki, czekoladowy mus z awokado. Dziś mam dla Was jego drugą odsłonę. Bardziej sycącą, pełną białka roślinnego z tofu. O tofu istnieją bardzo skrajne opinie. Jedni go kochają, inni nie cierpią. Ja jestem po środku. Jednakże tak samo jak w przypadku innych tego typu składników uznaję zasadę, że wystarczy dobre podejście, prawidłowe połączenie smaków i dzieje się magia. Nikt już na nic nie narzeka, nikt się nie skarży. Zostaje tylko wylizywanie łyżeczek.
Dzisiejszy mus stworzyłam na szybko. Z tak zwanej potrzeby głodu. Chciało mi się jeść. Bardzo. I oczywiście jak to zwykle w takich sytuacjach bywa nie miałam ochoty na większość zawartości mojej lodówki. Miałam ochotę na COŚ. COŚ jako niezidentyfikowany obiekt nasycający. Padło na awokado. I na banany. I na kakao. Tofu chwyciłam z rozpędu i to była super decyzja. Mus wyszedł słodki, kremowy i bardzo sycący. Pyszny. Jeśli nie lubicie smaku tofu, w tym przypadku nie musicie się obawiać. Daje ono jedynie konsystencję. Doskonałą!

Serdecznie polecam!



Czekoladowy mus z tofu i awokado:

- 1 dojrzałe awokado
- 0,5 kostki tofu
- 2 mocno dojrzałe banany
- 3 łyżki kakao bez cukru
* ewentualnie łyżka ksylitolu

Wydrążone awokado, banany, kakao i tofu przełożyć do miksera. Miksować na gładki mus co jakiś czas zbierając kawałki ze ścianek naczynia. W razie potrzeby dosłodzić ksylitolem.
Podawać z owocami.

Smacznego!


Komentarze

  1. taki deser w tym momencie bym zjadła ze smakiem! :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki