TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka śledziowa z jajkami i porem

Święta nadciągają wielkimi krokami, więc pomyślałam, że przepis na pyszne śledzie się Wam przyda. A tym bardziej jeśli jest super smaczny i pięknie wygląda na stole. Taka jest właśnie sałatka śledziowa z jajkami i porem.
Przepis na te śledzie znalazłam jakiś czas temu u Tomka Strzelczyka na jego kanale ODDASZFARTUCHA. Postanowiłam spróbować i z ręką na sercu mogę powiedzieć pycha! Sałatka jest inna niż wszystkie, świeża, leciutka i piękna. Zrobiłam ją dla bliskich w ramach testowania świątecznych przepisów i już wiem, że wyląduje na naszym świątecznym stole. 

Przepis ten jest również super pomysłem na imprezę imieninową czy spotkanie ze znajomymi. Do tego podanie na kruchych liściach sałaty rzymskiej jest także rewelacyjne.

Serdecznie polecam!


Sałatka śledziowa z jajkami i porem:

- 460 gramów płatów śledziowych w oleju
- 1 spory por
- 1 duża czerwona papryka
- 5 jajek 
- mały pęczek natki pietruszki
- mały pęczek koperku
- 3 sałaty rzymskie
- majonez
- sól
- pieprz

Płaty śledziowe wymoczyć wedle uznania. Por umyć dokładnie, posiekać w drobne paseczki i zasypać połową łyżeczki soli na około godzinę, by zmiękł. Po tym czasie odcisnąć z soku. Jajka ugotować na twardo, następnie pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Koper i pietruszkę posiekać drobniutko. Wymoczone śledzie przepłukać, odcisnąć i pokroić w niewielką kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać kilka łyżek majonezu ( wedle uznania - u mnie około 3), doprawić solą i pieprzem do smaku. Najlepiej wstawić na noc do lodówki do przegryzienia, jeśli nie ma czasu to chociaż na 1,5 godziny. Układać na liściach sałaty rzymskiej.

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki