TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekanka pasterska z soczewicą i grzybami

Zapiekanka Pasterska, czyli słynna, Brytyjska Shephard's Pie to tradycyjne połączenie gniecionych ziemniaków z mięsem mielonym i warzywami. Prawdziwy i bardzo smaczny klasyk. Po raz pierwszy próbowałam go wiele lat temu w Anglii i niezwykle mnie urzekł. Dziś ugotowałam dla Was wersję wegetariańską, z soczewicą i grzybami. O rety jaka dobra..
Powiem mało skromnie, że dzisiejszy obiad dał czadu. Cudowna, aromatyczna zapiekanka, smaczna w każdym calu. Idealnie wkomponowująca się w klimat nadchodzącej jesieni, rozgrzewająca, bardzo komfortowa. Kremowe, serowe ziemniaczki. Pachnące lasem grzyby i treściwa, pyszna soczewica. Całość tworzy danie, które z rozkoszą podałabym nie tylko bliskim na obiad, ale także specjalnym gościom na eleganckim obiedzie. 

Jest to kolejny dowód na to, że pyszne dania nie muszą być z mięsem. I nie chodzi mi wcale o specjalne namawianie kogokolwiek z Was na niejedzenie mięsa. Nie w tym rzecz. Chodzi tylko o świadomość. Warzywa mają w sobie tak wielki potencjał smaku, że dobrze je wykorzystując można całkowicie stracić dla nich głowę.

Serdecznie polecam! 


Zapiekanka pasterska z soczewicą i grzybami:

Wierzch:
 
- 500 gramów ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki mleka
- sól
- 150 gramów żółtego sera

Warstwa grzybowa:
 
- 400 gramów gotowanych grzybów (mogą być mieszane)
- 1 cebula
- sól 
- pieprz
- natka pietruszki 

Warstwa z soczewicą:

- 200 gramów zielonej soczewicy
- 500 ml bulionu roślinnego (ew. drobiowy)
- 0,5 bakłażana
- mała cukinia
- 2 cebule
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić. Dodać masło i mleko. Ugnieść na puree. Odstawić. Na głębokiej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Lekko posolić. Dodać pokrojone drobno ( również w kostkę ) cukinię i bakłażana. Smażyć razem przez kilka minut, aż warzywa zmiękną i nabiorą złotego koloru. Dodać soczewicę, tymianek i majeranek. Przesmażyć razem przez minutę. Dodać bulion warzywny, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż soczewica zmięknie i wchłonie płyn. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na drugiej patelni usmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać ugotowane grzybki. Lekko posolić, dość mocno popieprzyć. Dodać posiekane 2 łyżki natki pietruszki. Wymieszać. W głębokim naczyniu żaroodpornym układać warstwami: warstwę soczewicową, grzyby i ziemniaki. Wierzch wygładzić widelcem. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 15 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru.

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki