TRYB JASNY/CIEMNY

Trufle czekoladowe bez cukru

Dziś Walentynki, moje ukochane święto. Święto miłości, szacunku i ciepła. Z tej właśnie okazji mam dla Was pyszny przepis " na ostatnią chwilę " , dla zapracowanych, zagonionych zakochanych. Przygotujecie go na ostatnią chwilę i będziecie zachwyceni!
Moje dzisiejsze trufle są super zdrowe i oczywiście super smaczne. Intensywnie czekoladowe, z chrupiącymi kawałkami orzechów, naturalnie słodkie. Tradycyjne trufle przygotowywane są na bazie tłustej śmietanki. Owszem - są pyszne, ale próbując mojej wersji nigdy byście nie zgadli, że nie ma w niej grama nabiału. Mięsiste, słodkie morele suszone na słońcu w połączeniu z masłem orzechowym, tworzą kombinację idealną. 
Jeśli macie dziś mało czasu, a chcecie zrobić Waszym ukochanym coś pysznego - ten przepis jest dla Was.

Serdecznie polecam!



Trufle czekoladowe bez cukru:

- 2 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 2 łyżki kakao
- 10 sztuk moreli suszonych na słońcu
- 3 łyżki mleka sojowego/ lub innego roślinnego

Masło orzechowe zmiksować z morelami i mlekiem, na gładką masę. Następnie dodać kakao. Zmiksować. W razie potrzeby dodać trochę mleka. Przygotowaną masę schłodzić przez 30 minut w lodówce. Przygotować miseczkę z zimną wodą. Maczając łyżeczkę i dłonie w zimnej wodzie, z czekoladowej masy formować niewielkie kulki. Następnie każdą kulkę obtaczać w kakao, siekanych orzechach, lub w pudrze owocowym. 

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki