TRYB JASNY/CIEMNY

Kotleciki z białej fasoli z żurawiną i ziołami




Poznawanie kuchni wegańskiej to prawdziwa przygoda. Smaki, które kiedyś wydawały się nie do zastąpienia okazują się zupełnie zbyteczne. Warzywa, owoce, zboża to prawdziwa skarbnica zdrowia i kulinarnych możliwości. Każdy dzień jest wyzwaniem, zaś każdy posiłek prawdziwą rozkoszą.
W kuchni bezmięsnej, czy to wegetariańskiej czy też wegańskiej ważne jest dostarczanie organizmowi białka ze źródeł roślinnych. Doskonałym pomysłem są rośliny strączkowe. Nie tylko są bardzo smaczne i zdrowe  ale i sycące. Moją ulubioną jest zdecydowanie biała fasola. Jej maślana kosystencja jest idealna zarówno do przygootwywania past, pasztetów, potrawek jak i ciast, ciasteczek czy musów.W połączeniu z ziołami daje nieziemski efekt. Usmażona z cebulką i jablkiem potrafi zawrócić w głowie nawet najbardziej wybrednym smakoszom. 

Dziś mam dla Was propozycję fasolowych kotletów. Aromatyczne i bardzo smaczne. Idealne. Połączenie dużej ilości ziół, lekko chrupkiej czerwonej cebuli i słodkiej żurawiny, to istna rozkosz. Dodatkowo ich konsystencja jest bardzo przyjemna. Łatwo się formują i smażą. Smakują tak samo dobrze na zimno i na ciepło. Spokojnie mogą stanowić bazę zdrowego, wegańskiego obiadu jak i nadzienia kanapek. 

Bardzo Wam polecam! Z podanej ilości składników wychodzi bardzo dużo kotletów, dlatego też, jeśli chcecie je na początku wypróbować możecie zmniejszyć ilość składników o połowę. 



Kotleciki z białej fasoli z żurawiną i ziołami:

- 880 gramów ugotowanej białej fasoli
- 50 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 garści suszonej żurawiny
- 2 czerwone cebule
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 duży pęczek koperku
- 1 płaska łyżka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Fasolę zmiksować tak by nie stała się gładką masą, lecz by pozostały grudki, a gdzieniegdzie kawałki całej fasoli. Cebule pokroić w małą kostkę. Szczypior, natkę i koper posiekać bardzo drobno. Do fasoli dodać żurawinę, cebulę, zioła, sól i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać. Z wymieszanej masy formować niewielkie, płaskie kotleciki i smażyć na oliwie na złoto z obu stron. 

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki