TRYB JASNY/CIEMNY

Pasztet z kurczaka z pistacjami

Czy zastanawiacie się czasem co zrobić z mięsem z rosołu? Czy macie ochotę upiec sobie pyszny pasztet, ale ilość potencjalnie potrzebnych składników Was przeraża? Mam dla Was rozwiązanie. Prosty, pyszny pasztet z kurczaka z pistacjami. Bez jajek, bez mąki. Kremowy, aromatyczny i całkowicie niepowtarzalny.
Przyznam się Wam szczerze, że mięsne pasztety piekę bardzo rzadko. Inaczej sprawa ma się z pasztetami warzywnymi. Te przerabiam w przeróżnych konfiguracjach na porządku dziennym. Ale jeśli chodzi o mięsne jestem wybredna. Lubię jak mnie zaskakują smakiem, do tego pięknie pachną i są piękne. Oczywiście, nigdy nie mam dość czasu by poddać się pełnej procedurze wielogodzinnego przygotowywania ekstra super bomba pasztetów z wielu rodzajów mięs. No dobra, przyznam się bez bicie, że trochę też mi się nie chce. Zamiast tego wolę wstawić składniki, aż się ugotują, potem je przyprawić, zmielić i upiec. Ale dość tych wywodów.

Pasztet z kurczaka z pistacjami jest super smaczny. Pachnie nieziemsko. Ma zwartą lecz super delikatną konsystencje, co zawdzięcza dodatkowi masła i warzyw. Co ciekawe w swoim składzie nie zawiera jajek ani mąki. Natomiast pistacje sprawiają, że nabiera efektu WOW. Jest przewspaniały. Musicie go zrobić!

Serdecznie polecam!


 
Pasztet z kurczaka z pistacjami:

- 2 ćwiartki z kurczaka (ok 650 gramów)
- 2 marchewki
- biała część pora
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
- 2 łyżki masła
- 2 czubate łyżki mąki owsianej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- szczypta gałki
- szczypta imbiru
- 3 garści niesolonych pistacji 
- 1 garść suszonych grzybów

W garnuszku umieścić ćwiartki z obranymi warzywami, grzybami, liściem laurowym, zielem i goździkiem. Zalać wodą, do zakrycia składników. Zagotować i pozostawić na średnim ogniu, aż mięso zmięknie i będzie rozpadające. Następnie z rosołu wyciągnąć ćwiartki i warzywa. W misie rozdrabniacza umieścić obrane z kości mięso, warzywa, odcedzone z rosołu grzybki, masło, mąkę owsianą, sól i pieprz. Zmiksować aż masa będzie gładka. Doprawić do smaku gałką i imbirem. Dodać obrane pistacje. Wymieszać.  Można całość równie dobrze zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki