TRYB JASNY/CIEMNY

Ramen z kurczakiem i wołowiną


Mówiłam Wam kiedyś, że kocham ramen? Nie? Tak! Kocham. Mogłabym go jeść w każdej wersji, ciągle i zawsze. A kiedy za oknem wieje, jest zimno i okropnie, mój cały organizm wręcz krzyczy, że go chce.
W Łodzi jest sporo pysznych miejsc, gdzie można zjeść doskonały, treściwy i rozgrzewający ramen, ale dziś postanowiłam zrobić go sobie sama w domu. W wersji uproszczonej, wykorzystując składniki, które akurat w domu mam. Dlatego też z góry podkreślam, że nie jest to może książkowy ramen, ale smakuje świetnie i jestem z niego bardzo dumna!

Mój ramen zrobiłam na kościach z kurczaka i wołowinie. Dodatkowo upiekłam mięso z nóżek, w słodko-słonej marynacie i dodałam do miseczek tuż po nalaniu wywaru. Na wierzch pół ścięte jajo i dużo zielonej cebulki. Mmm pyszności! Czuję się rozgrzana, aż do kości!

Serdecznie polecam!


Ramen z kurczakiem i wołowiną:

- 3 litry wody
- 10 udek z kurczaka
- ok 500 gramów pręgi wołowej
- 2 cebule
- 2 głowy czosnku
- świeży imbir długości kciuka
- 1 papryczka chilli
- 3 marchewki
- 2 pory
- 3 średnie korzenie pietruszki
- 30 gramów grzybów shitake
- garść wodorostów
- ok 100 ml sosu sojowego
- sos rybny do smaku
- brązowy cukier
- sól

Dodatkowo:

- makaron ramen
- jajka
- gruby szczypior z cebulką

Mięso dokładnie umyć. Oddzielić mięso od kości kurczaka. Wołowinę razem z kośćmi z kurczaka zalać wodą i pogotować ok 5 minut. Następnie wodę wylać, wypłukać i zalać ponownie. Dodać obrane i umyte marchew, pietruszkę i por,  przekrojone na pół cebule, głowy czosnku (razem ze skórkami), przekrojone na pół chilli i duży, nieobrany tylko lekko rozgnieciony imbir. Następnie dodać grzyby, wodorosty i sos sojowy, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 3-4 godziny. 
W między czasie zamarynować mięso z nóżek zalewając je 3 łyżkami ciemnego sosu sojowego, 2 łyżkami brązowego cukru, łyżeczką soli, posiekanymi 3 ząbkami czosnku, łyżką oleju i szczyptą chilli. Mięso wymasować w marynacie i wstawić do lodówki na czas gotowania ramenu. Kiedy raman będzie prawie gotowy mięso ułożyć skórą do góry w brytfannie i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C. Tak, aby było przypieczone i miękkie. 

Kiedy ramen się ugotuje, wyciągnąć wołowinę i pokroić ją w cienkie plastry. Plastry wołowiny usmażyć na niewielkiej ilości oleju, posolić. Upieczonego kurczaka pokroić w kawałki. Ugotować jajka na miękko (ok 6 minut, aby żółtko było półścięte). 

Ramen przyprawić do smaku sosem rybnym i solą w razie potrzeby. Przecedzić wywar przez sito, dobrze dociskając warzyw i wszystkie składniki. Chodzi o to by ramen był klarowny ale miał w sobie jak najwięcej smaku. Przygotować makaron i drobno posiekać szczypior. 

Następnie poskładać ramen: do miseczki włożyć makaron, zalać wywarem, dodać wołowinę i kurczaka, posypać szczypiorem i dodać przekrojone jajko. Można dodać również świeży szpinak, albo kiełki.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki