TRYB JASNY/CIEMNY

Budyń jaglany z miodem i bananami

Budyń jaglany to cudowny pomysł na zdrowy, sycący deser albo pyszne i szybkie śniadanie. Ja przygotowywałam go w mojej kuchni już na wiele różnych sposobów i znalazłam metodę totalnie ekspresową, dla super zapracowanych.
Jeśli mam czas lubię robić budyń jaglany na bazie kaszy jaglanej. Jednak kiedy się śpieszę sięgam po płatki jaglane, które bardzo ułatwiają mi pracę. Wystarczy je zagotować i dać ok 3 minut, do zgęstnięcia. Tyle. Dzięki prostym, ale i pysznym składnikom takie doskonałe śniadanie przygotujecie dosłownie w jedną chwilę. 

Do mojego dzisiejszego śniadanie wrzuciłam mrożone, dojrzałe banany, ale jak najbardziej możecie wykorzystać świeże. Mam po prostu taki nawyk, że jak banany zaczynają ciemnieć a nie ma na nich chętnych, obieram je, łamię na kawałki i mrożę. Dzięki temu, kiedy tylko mam ochotę, lub gdy pojawi się taka potrzeba wyciągam z zamrażalnika super słodkie, dojrzałe banany. Dodane do gorącej jaglanki w momencie się rozmrażają dodając całości słodyczy.

Bardzo polecam!


Budyń jaglany z miodem i bananami:

- 400 ml mleka roślinnego (u mnie z nerkowców)
- 5 łyżek płatków jaglanych
- szczypta cynamonu
- 2 małe dojrzałe banany
- miód do smaku
- orzechy laskowe

W garnuszku zagotowujemy mleko. Dodajemy płatki jaglane i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieją. Ok. 3-4 minut. W między czasie dodajemy banany i cynamon. Kiedy płatki się rozgotują i banany będą miękkie wyłączamy gaz i blendujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Przekładamy na talerz, posypujemy orzechami i polewamy miodem.

Smacznego!

 

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki