TRYB JASNY/CIEMNY

Sos do makaronu z pieczarkami i cząbrem

Obiad na szybko, pierwsza myśl - makaron. Jeśli dla męża to z mięsem, wiadomo. Jednak nie byle jaki. Najlepszy, szybki, sycący, pachnący, pyszny. Taki właśnie jest ten. Aromatyczny i ekspresowy w przygotowaniu. Bardzo smaczny.
W ostatnich tygodniach wyjadam przetwory, mrożonki z poprzedniego sezonu i otwieram dużo zaległych słoików. To taki mój naturalny proces oczyszczania przestrzeni przygotowujący do nadejścia nowego. W końcu lada moment pojawią się truskawki, piękne, soczyste pomidory i świeże, nie sypane warzywa. Pragnę ich z całym sercem i równie mocno jestem wdzięczna za cały zapas, który zgromadziła w zeszłym roku. 

Przy okazji bardzo Was zachęcam do zamykania smaków w słoiku. Nic nie może się równać ze słodyczą letnich pomidorów, które szczególnie mocno doceniamy wczesną wiosną, kiedy te sklepowe są nie do przełknięcia. U mnie tych przepysznych pomidorów zostało jeszcze kilka słoików wiec ochoczo dodaję je gdzie popadnie, podkręcając smaki potraw. Do mojego dzisiejszego sosu także włożyłam pomidory. Dodałam też pietruszkę, cząber i oregano. Wyszedł gęsty, intensywny i idealny na szybki zastrzyk energii.

Serdecznie polecam!


Sos do makaronu z pieczarkami i cząbrem:

- 500 gramów chudego mielonego mięsa
- 1 duża biała cebula
- 2 puszki krojonych pomidorów pelati
- 3 ząbki czosnku
- 250 gramów pieczarek
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka cząbru
- 0,5 łyżeczki oregano
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 200 ml bulionu warzywnego/mięsnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć razem, aż nabiorą koloru. Nie mieszać za często by nie puściły wody. Dodać mięso, wymieszać, usmażyć. Dodać posiekaną natkę, cząber, oregano i pieprz. Smażyć kilka minut, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Dodać pomidory, bulion i przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować na średnim ogniu aż sos się ładnie zagęści. Doprawić cukrem, sosem sojowym i solą do smaku. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i po 2 minutach wyłączyć. Podawać z makaronem, u mnie pyszny kukurydziany makaron bezglutenowy.

Smacznego!



Danie pachnące ziołami 5.

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki